SÅ KULT AT DU VIL BLI GOD PÅ MOBILFOTOGRAFERING! 

Under viser jeg deg de 5 vanligste feilene jeg ser folk gjør - og ikke minst: hvordan du enkelt kan unngå de og i stedet ta bilder du er STOLT av.

1. PORTRETTER OG SELFIE

Jeg ser denne feilen bli gjort ofte blant mine foto studenter. Man skal ta en selfie eller et portrett av andre og man fotograferer det slik at det blir for mye luft/tak etc over hodet.

HUSK! Portrettet ditt blir mye bedre og sterkere ved at du får med mer av kroppen til den som blir portrettert enn all den unødvendige luften over hodet.

Igjen ser du under litt av den samme feilen da det kommer til komposisjon av et portrett. Drepende kjedelig å ha med så mye tak, jeg vil se det jenta ser på.

Noe av det vakreste lyset å fotografere i er soloppgang eller solnedgang. Hvis du skal ta en selfie eller et portrett av noen, vær da forsiktig slik at du ikke får skyggen av deg selv på ansiktet til vedkommende.

Prøv å flytte deg eller at personen flyttes slik at du ikke får med din egen skygge.

Noe av det vakreste lyset å fotografere i er soloppgang eller solnedgang. Hvis du skal ta en selfie eller et portrett av noen, vær da forsiktig slik at du ikke får skyggen av deg selv på ansiktet til vedkommende.

Prøv å flytte deg eller at personen flyttes slik at du ikke får med din egen skygge.

2. SKITTEN LINSE

Vi har mobilkamera i veska eller i lomma og det er lett å få smuss og fingeravtrykk på linsene. Dette gjør en STOR forskjell på bildene dine med en ren linse eller ikke. Tørk av den forsiktig med f.eks en brille klut.

Hvis du fotograferer et landskap i motlys og du har skitten linse, så kan du se hvor stor forskjell det gjør på bildet. Kjenner du deg igjen?

Legg merke til under og  bildet nr 1 hvordan solstrålene kan bli en lang strek, dette vil skje hvis du har noe smuss på linsen. På bildet nr 2 har jeg igjen pusset forsiktig av linsen og bildet er redigert i appen Snapseed.

3. GÅ NÆRMERE MOTIVET DITT

Hvis du føler du har et motiv du vil ta bildet av HUSK at bildet blir mange ganger SÅ mye bedre ved at du går nærmere. Se på FØR bildet, her er til og med bilnøkklen min med. Trenger jeg det hvis jeg skal ta et mat bildet? Svaret er NEI! På etter bildet har jeg tatt med meg asjetten til et vindu, slik at dagslyset kommer på motivet OG gått mye nærmere. Skap et mat bildet slik at du faktisk har lyst på å spise det du ser.

Tenk alltid over hva du vil si med bildet ditt? Hva skal du fortelle? Hva er hovedmotivet ditt? På disse bildene er det «good feeling» jeg er ute etter. På bildet nr 1 blir jeg for langt unna matretten, det har jeg løst ved at jeg holder opp bollen med blåskjell foran mobilkamera. Da har jeg den i fokus og man aner bare hva som er i bakgrunnen. Går nærmere hovedmotivet mitt som er matretten her.

4. LANDSKAP

Hvis man fotograferer et landskap og har en horisontlinje så er det veldig viktig at denne er rett. Snor rett vil jeg si. For å få til dette så er det gunstig å benytte seg av et rutesystem eller grid som det kalles.

På Iphone, går du til – Innstillinger – Kamera – Huk av for rutenett – gå tilbake til kamera ditt og nå ser du at du har fått opp 9 ruter. Dette hjelper deg til å sette bedre og sterkere komposisjon slik at du igjen skaper bedre bilder.

På Android telefoner er det litt forskjellige hvor denne innstillingen er men sjekk – Kamera – og så kan du velge grid/rutemønster/rutenett. Hvis du ser på Etter bildet så ser du jeg har dette rutesystemet på mitt skjermbildet og igjen mye enklere å bruke det for å rette opp f.eks en horisontlinje.

Ved bruk av grid eller rutenett, styrker du komposisjonen hvis du vil ha en rett horisont. Ved å styrke komposisjonen skaper du bedre bilder.

5. INTERIØR

Fotografering av interiør er utfordrende. Vær forsiktig med å bruke vidvinkel linsen (hvis du har dette på mobilkamera ditt) Vi ser altfor mange bilder fra bolig annonser hvor dette brukes for at rommet skal se større ut. På bildet nr 1 blir det fryktelig mye gulv, teppe og stolben og ikke minst tak. På bildet nr 2 har jeg zoomet meg inn litt nærmere (rommet er også her ferdig stylet) LEGG MERKE TIL til alle de små detaljene på benken bak til putene som er ordnet. Dette er veldig viktige detaljer da det kommer til interiør. Har du lys på bordet så tenn disse.

Igjen på bildet nr 1 under, dette blir effekten ved at man har brukt vidvinkel. Det blir veldig mye gulv i front samt at puffen i front blir veldig dominerende og stor. På bildet nr 2 har jeg valgt en annen linse slik at man zoomer seg nærmere og komposisjon og linjer er mye bedre.

Samme problem, mye i front og mye tak som skaper et kjedelig bildet. Jeg ser at dette blir gjort mye da man skal fotografere interiør. Hvis dette er slik du har fotografert bildet vil jeg da heller beskjære bildet i etterkant som jeg har gjort på bildet «etter». Dette bildet er også redigert litt i appen Snapseed. Lysnet bildet litt, legg merke til taket.

Håper fototipsene kommer godt med og ved å se andres feil er det lettere å unngå dem selv.
Husk å lagre mail adressen min slik at du får flere fototips fra meg.

Masse Lykke til og ha en FotoFin dag.

klem Mona